torsdag 26 april 2012

Skrota Arbetsförmedlingen?

Det är sedan minst 10 år tillbaka i tiden en uppenbart att  det är i små- och medelstora företag som människor anställs i störst utsträckning. Ändå uppger ungefär var sjunde av Sveriges småföretagare att man inte vänder sig till AF när man behöver rekrytera personal. Alltfler arbetslösa ungdomar låter också bli att anmäla sig till AF.  Det är uppenbart att Arbetsförmedlingen måste tänka om och lära sig  småföretagares verklighet för att rekrytera rätt och därmed kunna bidra till minskad arbetslöshet.

Därtill har AF:s förvaltningskostnader ökat med nästan 1 miljard kronor under de senaste 4 åren så man kan inte skylla på resursbrister.

I en rapport från Riksrevisionen sägs att hälften av Arbetsförmedlingens kontor kan bli mycket bättre på att förmedla jobb till arbetslösa. Det skulle ge 17 000 fler jobb på ett år, konstaterar Riksrevisionen i en granskning. De omkring 220 lokala arbetsförmedlingskontoren som finns använder sina resurser på olika sätt och därmed olika effektivt.


På allvar måste man diskutera om skattepengarna används effektivt genom att allokera alla satsningar till Arbetsförmedlingen. Senaste uppdraget var att skaffa bostäder till flyktingar som nyss fått permanent uppehållstillstånd. Man kan fråga sig om detta ligger i Arbetsförmedlingens kärnverksamhet? Är inte det att ordna jobb till de som kommer i kontakt med AF respektive arbetsgivare som frågar efter arbetskraft.

När viktigaste målgruppen - småföretagare - vänder Arbetsförmedlingen ryggen måste politiker och verksledning i AF fråga sig- Hur gör vi detta bättre. Det finns ingen sådan debatt. Istället slänger politiken på AF än mer uppgifter utan måluppfyllelsekrav. En rekryteringsbolag hade gått omkull för länge sedan.

Jan Rejdnell


1 kommentar:

  1. Det har ju varit tydligt sedan många år nu att det ursprungliga - och enda vettiga - syftet med Arbetsförmedlingen är just arbetsförmedling, men att just det klarar inte AF av.
    Däremot är de bra på att dela ut papper, att administrera (bl a bistå A-kassorna med underlag om vilka som anmält sig arb-lösa) och i någon mån att hjälpa folk till utbildningar och sådana förskräckligheter som FAS 3 och liknande.

    SvaraRadera