måndag 4 juni 2012

Sverige går mot ett tvåpartisystem

Under förra veckan anslöt sig  Folkpartiet till linjen att banta antalet riksdagsledamöter i vårt valsystem. Samtidigt har partiet förklarat att de gillar mer personval. I praktiken innebär ställningstagandet ett antal konsekvenser:

1. Folkpartiet stryker ut sig själv från Riksdagen. Färre personer som skall representera folkviljan innebär med nuvarande fyraprocentiga spärr att en rad småpartier åker ur Riksdagen. Förutom Folkpartiet som enligt senaste stora SCB undersökning stannar på 5,5 procent åker även Kristdemokrater och Centerpartiet ut av Allianskollegorna. I det andra blocket försvinner Vänsterpartiet.

2. Vi får en maktelit av enbart proffspolitiker. Som satsar på karriären i Riksdagen som yrke. Det blir så tufft att bli vald att endast de med mycket egna resurser som är hårt uppbackade av det egna partiet har en chans att bli vald. Alternativet är att ständigt följa partilinjen och ställa sig i ledet. Det garanterar en hög position på valsedeln.

3. I praktiken får vi större valdistrikt och färre politiker som skall representera fler väljare. Vi skapar mer resurser till utredningspersonal. Precis som i Bryssel där den lever en tjänstemannaelit som inte är folkvald men som styr ändå. 

4. Till sist men inte minst skapas ett tvåpartisystem. Möjligtvis kan ett tredje parti bli tungan på vågen men måste emellanåt byta partner för inte uppfattas som stödparti. Det finns otaliga exempel på hur det annars kan sluta - se liberalerna i Tyskland.

Med den opinionsundersökning från SCB som jag tidigare hänvisat till så kan man konstatera att Moderaterna tappat från tidigare valresultat. Likaså har övriga Allianspartier tappat och under en längre tid legat under valresultatet. Ett valresultat som inge av de tre mindre Allianspartierna var nöjda med. Miljöpartiet och Vänsterpartiet ligger över valresultatet men inte mycket över. Det är socialdemokraterna som tagit igen sin nedgång i förra valet.

Det blir allt mer så att Moderater och Socialdemokrater sätter den politiska agendan och därmed röstsympatierna. Nästa val kommer Socialdemokrater inte bara flörta med Mp som Moderaterna nu gjort utan även andra partier kommer få trevare. En tredje Alliansregering är inte trolig varför den politiska kartan nu ritas om. Frågan är bara vilka partier som hamnar utanför Riksdagen av dagens etablerade. Det kan vara allt från en skala från ett till fyra. 

Istället bör man införa ett renodlat personvalssystem utan några spärrar. Där varje ledamot som önskar bli vald måste kryssas utifrån den valsedel som partiet presenterar sina kandidater i bokstavsordning. Det ställer större krav på såväl väljare som partier. Sverige har i dag västvärldens mest toppstyrda partier. De ledamöter som inte följer partilinjen återfinns inte i Riksdagen nästa mandatperiod.


1 kommentar:

  1. Hoppsan. Att fp anslutit sig till linjen av färre led i riksdagen, det har jag missat. OK, det är ett populistiskt ställningtagande, med bred förankring i det politikerförakt som är väl utbrett. Och som grundar sig på bristande analys av konsekvenserna...
    Nå, min spontana kommentar blir att det oftast är är helgalet att bara ha två alternativ att välja mellan, svart eller vitt.
    Även om dagens två stora partier i praktiken är mellangrå båda, om än med olika sätt att presentera sin gråhet, som bygger på maktsträvan, inte på ngn slags genomtänkt ideologi.
    Jag instämmer i stort med din analys, men känner att om jag finge tid borde jag gå igenom den igen och diskutera den djupare.

    SvaraRadera