lördag 7 juli 2012

Slå ihop Folkpartiet och Centerpartiet

Paul Ronge har på sin blogg spekulerat i att Schlingman blir Alliansens fall. Ju mer han försöker blåsa upp Moderaterna så sker det på bekostnad på andra partiers väljarstöd. Partipolitiken är ett nollsummespel. Går ett parti upp i opinionsundersökningarna så går ett eller andra partier ner i popularitet. Om det går riktigt bra så beror det på personerna som leder partiet. Som Ronge uttrycker det i sin blogg: 
"Reinfeldt/Borg riskerar att bli pompösare än till och med Göran Persson var. Och dessutom finns en alltmer uppenbar kannibalism, Centerns nedgång speglas i Moderaternas uppgång. "
 Moderaterna har blockerat de andra Allianspartierna i fråga efter fråga. Såväl i valrörelserna som under regeringsinnehavet. Marginaliseringen av övriga Allianspartier leder till kannibalism. Det är det vi bevittnat i Almedalen denna veckan. Vi kommer se mer av denna kannibalism under resten av detta och kommande år men framförallt under supervalåret 2014.

Den enda partiledaren i Almedalen som öppet sa ifrån om Allianspartiernas tillstånd var Annie Lööf. Det innebär inte har hon får fler sympatier för det.  Mer anmärkningsvärt var Folkpartiets ekonomiskt politiska talesperson Carl B Hamilton som önskade att hans eget parti tillsammans med övriga mindre Allianspartier skall gå upp i Moderaterna, förlåt Alliansen. Jag har svårt att förstå att en så högt uppsatt partifunktionär kan fortsätta att fungera i sitt eget parti efter detta. Det är inget vanligt debattutspel utan handlar om det egna partiets existensberättigande. Det handlar inte om att slå ihop två liberala partier utan att dessa helt går upp i ett starkare Alliansparti. Hade jag varit Jan Björklund så hade Carl B Hamilton nu fått söka sig tillbaka till den akademiska världen. Man kan inte ha ledande partimedarbetare som på allvar vill upplösa partiet. Det funkar inte. I näringslivet hade han fått gått på dagen.

KD, C och Fp har en nästan omöjlig uppgift inom Alliansen så länge Moderaterna agera som de gör. Motsättningarna i politiska sakfrågor och det dåliga humöret i Alliansen står i total kontrast med idyllen när pakten bildades hos Maud Olofsson i Högfors den 30 augusti 2004.  I sitt tal inbjöd Annie Lööf Allianspartierna till sin hembygd likt sin föregångare. Den här gången vet jag inte om Fredrik Reinfeldt ens åker.

Liberala Ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman föreslog i en Expressen-artikel att den nya partiordföranden efter Jan Björklund skall heta Birgitta Ohlsson. På sikt! Den planeringstiden har inte Folkpartiet. Inte Centerpartiet heller.

Skapa Liberala Partiet! 
Centerpartiet är idag ett parti som försöker attrahera liberala väljare. Framgångarna i valet var i storstäderna och valförlusterna var ännu större i traditionella centerfästen ute i landet. De tidigare väljarna har attraherats av Moderaterna och Miljöpartiet. Anni Lööf och Birgitta Ohlsson skulle kunna dela upp frågorna och driva ett liberalt parti tillsammans. Båda brinner för liberalismen och skulle kunna ge Reinfeldt /Borg en match. Risken är annars att Carl B Hamiltons förslag blir den naturligaste saken i världen efter nästa val.

Jan Rejdnell

1 kommentar:

 1. Apropå Carl B. Att gå upp i m är väl det naturliga idag, eftersom det i sak inte finns några större skillnader i de 4 partierna politik?! Självfallet försöker de att profilera sig en aning ju närmare valet vi kommer. Men reellt - näe!

  De vi, inte bara vi politiskt intresserade, utan även "vanliga" väljare behöver och vill ha är reella alternativ.
  Reella! Inte taktiska, för att gynna el uppnå maktpositioner.

  Centerns försök att attrahera liberaler är väldigt tafatta. Och i den mån de kan åsättas ngn politisk etikett är de (oftast) högerliberala/nyliberala och har knappast ngn attraktion bland vare sig (f.d. eller nuvarande) fp-väljare eller gemene man.

  Birgitta Ohlsson är väl den folkpartist som idag ligger mig närmast. Inte till 100%, men hyfsat socialliberal. Vilket skulle göra att många hemlösa hittar tillbaka till fp. Och troligen en del hemlösa som inte finner sig tillrätta vare sig hos s el mp, m, v, kd eller c.
  Men att tro att det alternativet (med el utan nytt namn) skulle bli bättre av en sammanslagning med Annie L:s center, det är nog önsketänkande i övermått.

  SvaraRadera