söndag 26 augusti 2012

"It's the economy, stupid"

När Bill Clinton ställde upp mot sittande presidenten George H. W. Bush i presidentvalet 1992 myntade hans kampanjstrateg James Carville strategin om ekonomin - "It's the economy, stupid".

Clintons kampanj hade fördel den då rådande lågkonjunkturen situationen i USA behövde en vitamininjektion istället för krig i Irak. Senare har James Carville skrivit en bok om "The War Room" och delat med sig av 12 goda råd från kampanjhögkvarteret som vann presidentvalet.  En rolig och lättläst liten handbok pepprad med en rad tips, råd och lärdomar om hur du rattar valkampanjer eller din karriär eller varför inte ditt liv.

Presidentvalsdebatten i USA är otroligt fokuserad på en mängd icke-frågor just nu. Om abortmotståndare skall vinna mark eller inte och vad egentligen nyutnämnde kandidaten till vice presidentposten för republikanerna Paul Ryan står för. Obama-administrationens kampanjstab driver upp motsättningarna till det yttersta. Men USA är inte Sverige.

I Sverige sammanträder regeringen på Harpsund för att diskutera hur man stimulerar svensk ekonomi till det yttersta. Klart är att bolagskatten skall ner och om arbetsgivaravgifterna också kommer att sänkas eller rentav ett investeraravdrag för privatpersoner införs riktat för onoterade bolag. Det finns en rad områden där småföretagsamheten behöver stimuleras i Sverige. 

Så småningom kommer fokus i debatten att svänga  tillbaka till den fråga som de flesta väljarna tillbringar mest tid att tänka på - ekonomin.  "It's the economy, stupid".

USA är vid ett vägskäl! Därför är debatten polariserad.

Hans Bergström skriver på SvD Brännpunkt att
"Barack Obama vill höja skatten på reavinster och på utdelning, samtidigt som USA har en bolagsskatt på 35 procent. Den amerikanska trippelbeskattningen på familjeföretagande skulle bli bland de högsta i världen. Den nya skatten för sjukvård ska utgå även på reavinster, mot alla försäkringsprinciper. Icke utdelade vinster i ett familjeföretag skulle från 2013 beskattas med 43 procent, mot 15 nu. En arvsskatt på 35 procent kan komma att återföras till 50 procent."
Företagen och företagarna är de som kommer att få betala stora delar av Barack Obamas politik i USA. Den marginella inkomstskatten skall höjas från 35 till 43 procent samt delstatsskatten.

Förre vicepresidenten under George Bush den yngre nämligen Dick Cheney hävdade i sin trossats att tidigare presidenten Ronald Reagan visade att underskotten inte spelar någon roll. Enligt detta synsätt skulle en republikansk administration kunna fokusera på att sänka skatterna först och låt balansera budgeten till senare.

Ser vi till vad Mitt Romney framfört i debatten så är det att lova lägre skatter med en balanserad budget och nedskärningar av utgifter som är betydande. Man måste skära hårt i statsapparaten. Det utmanar det sittande presidenten Barack Obama försöker bygga upp med sjukförsäkringar och större statsapparat. Republikanerna vill eliminera "slöseriet och göra staten mer effektiv" utan att precisera hur. Republikanern är ovilliga att precisera hur mycket staten skulle behöva krympa. Bara  att en president Romney både kan utlova skattesänkningar och samtidigt balansera budgeten. Romney/Ryan är heller inte intresserad av en brittisk modell med chockterapi. 

Å andra sidan har vi demokraternas Barack Obamas politik  som är minst lika hycklande med löften modesta skatter för medelinkomsttagare och uttalad försiktig finanspolitik. President Barack Obama lovar att upprätthålla den stödjande staten - och att utöka möjligheterna till mer vård - även om detta inte "nämnvärt skall höja skatten för medelklassen". Därtill skall budgeten vara balanserad. En tuff ekvation. Företagen/företagarna och höjd inkomstskatt skall betala samtidigt som vi har en statsskuld som skenar i USA.

USA är vid ett vägskäl! Större statsapparat och mer skatteintäkter eller sänkta ofinansierade skatter med modell från Ronald Reagan.

Frågan är vad mängder av småföretagare i USA anser om Barack Obama. I juli höll presidenten ett tal där han sa att ”du byggde inte detta” med syftning på småföretagare. Obama menade att även entreprenörer fått hjälp på vägen, i form av infrastruktur, en duktig lärare etc. Det är ord han fått äta upp rejält. I Sverige hade det inte varit möjligt att överleva politiskt. I dag säger socialdemokraterna att man vill avskaffa arbetsgivarnas ansvar för andra sjuklöneveckan. En verklighet som ligger långt från den amerikanska där karensen får betalas av den anställde från dag ett. 

 


1 kommentar:

  1. Hej, Jan! Jag tror du med fördel skulle börja tänka på de gamla visdomsorden ur svenska landskapslagar: "Land skal med laghum byggjas". Översätter man det till snärtigt, vulgär engelska blir det: "It's the constitution, stupid!". Grundlagen är bortglömd i USA. Den är en relik som nästan alla låtsas ha aktning för men den är egentligen nedspolad i toaletten. Obamas olagliga presidentskap blev det slutgiltiga draget i knoppen på vattenklosetten.

    SvaraRadera